ТРОЯ

 

 
Рейтинг: 3.00
(44)
ТРОЯ
ЛИНКОВЕ
Новини
Публикации
Анкети
Смех&Other
Календар


Фото Галерия VIP-ТРОЯНЦИ Downloads

Новини / Народи

01 Юли 06, 01:13 / Автор: sds
Араби
 
Араби



  Археологическите проучвания сочи за древни връзки на търговия между Йемен и крайбрежието на Африка. Смята се че 1000 пр.н.е. Арабия беше разделени между областите SHEBA, и HIMYAR.

  Политическото единство в SHEBА е ускорено от завоюването на Дарий на Северна Арабия В онези години е било много трудно да се превземе Арабия поради естествените препядствия-Пустините.Въпреки всичко Рим нахлува (24 Пр.н.е.)в северна Арабия но скоро се оттегля, въпреки че за дълъг период държи Северен HEJAZ.

  Етиопия, по време на неговото страхотно разширяване под кралете AKSUMITE , два пъти (от н.е. 300 - 378 и 525 - 70) държа Йемен и HADHRAMAUT. В 570 SASSANIDS на Персия изгони ETHIOPIANS и изгради мимолетна хегемония над полуостровът. Арабия беше кратко обединена след основаването на Ислямът от Мохамед, пророкът на Мека, в 7 - ият век. Неговата динамична вяра, подпомогната от неговите наследници, хармонизира воюващите арабски племена и скоро ги изпрати при кариера на завоюването. Те завладяха Северна Африка и Азия и получиха контрол на Испания и Южна Франция докато не бяха спрени на запад от владетелят на Франките Чарлз MARTEL в 732 и на изток от Византийска империя C. 750. Както и да е, огромното териториално разширяване на Ислямът умаловажи неговият изключително арабски характер, и нуждата от по- централизиран административен център причини трансферът на седалката на халифатът от MEDINA към Дамаск.

  Независимите емирства възникнаха в Йемен, OMAN, и другаде. В 10 - ият век. Прилика на единство беше наложена от KARMATHIANS, мюсюлманска секта, основана в 11 - ият век. Анархистичните състояния отново бяха в сила.

  След откритието на пътят към Индия около пелерината на добрата надежда в 1498, европейски сили бяха привлечени към Арабия. Португалия завзима OMAN в 1508, но бяха изгонени в 1659 от Османската Империя, което се опита, но никога не с завършен успех, да контролира цялата Арабия. Великобритания изгради физическо присъствие в Арабия в 1799 като занимава островът на PERIM в BAB Ал - MANDEB; и в 1839 Османската империя изгуби ADEN от британците. В 1853 Британия и арабските шейхове подписаха вечното морско примирие, до което арабите се съгласиха да не тормозят британско експедиране в арабското море и разпознаха Британия като доминиращата чужда власт в персийският залив.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.9216